kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Werkt blessurepreventie ook voor hardlopers zonder blessurehistorie?

Fokkema T. British Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

In deze studie onderzocht een onderzoeksteam van het Erasmus MC of recreatieve hardlopers minder blessures opliepen als ze online blessurepreventieve adviezen kregen in de twee maanden voorafgaand aan drie grote Nederlandse hardloopevenementen. Ook keken ze of dit verschilde tussen deelnemers mét en zonder blessurehistorie.

Is blessurepreventie bij talenten anders dan bij professionele of Olympische sporters?

Smyth E. Journal of Science and Medicine in Sport 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Talentvolle sporters lopen veel risico op blessures, onder meer door de enorme toename in trainingsbelasting. Australische wetenschappers voerden een literatuuronderzoek uit waarbij ze specifiek keken naar talenten in Olympische of professionele sporten. Benieuwd wat daar uit kwam?

Sporthervatting binnen een half jaar na een schouderoperatie: is dat reëel?

Weber A. Orthopaedic Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel MMT, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en docent MPTS

Klinieken en ziekenhuizen 'adverteren' regelmatig met snelle sporthervatting na een schouderoperatie: "de revalidatie zal vier tot zes maanden duren". Maar is dat reëel? In deze studie onderzochten Australische wetenschappers of 2261 patiënten een half jaar na een schouderoperatie weer sportten.

Literatuurlijst 2019-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Geboortemaandeffect: vermomde zegen?

Bron: SportKnowhowXL, 21 mei 2019

Het selecteren van jeugdige sporttalenten is geen sinecure. Regelmatig trapt men nog in de (al decennia lang bekende) valkuil van het geboortemaandeffect. Meer recent is echter geopperd dat dit effect ongunstig geboren sporters juist zou kunnen helpen om op langere termijn het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Kan een aanvankelijk nadeel inderdaad worden omgebogen in een voordeel?

Zeilers drogen uit tijdens meerdaags toernooi

Bron: Alles over Sport, 14 mei 2019

Zeilers die meerdere achtereenvolgende dagen moeten presteren, kunnen gedurende het toernooi een steeds groter vochttekort oplopen. Zeilers doen er verstandig aan om tussen de wedstrijden door hun vochttekort aan te vullen.

Masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek.

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Concurrent training voor duursporters: waarop te letten

Bron: Alles over Sport, 13 mei 2019

De kwaliteit van duurtraining vermindert wanneer duursporters vermoeid zijn door een eerdere krachttraining. Door deze vermoeidheid te minimaliseren kunnen duursporters het maximale uit hun concurrent training halen: een trainingsprogramma waarin ze kracht- en duurtraining combineren.

De huidige state of the art bij schouderklachten

Op donderdagmiddag en -avond 12 september en vrijdag 13 september 2019

Alle benodigde voorwaardelijke kennis wordt aangereikt om cliënten met schouderklachten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Dit zowel vanuit medisch en functioneel perspectief belicht. Hierbij komen o.a. aan de orde: TUBS, ABRII, AIOS, intern en outlet impingement, scapuladyskinesie, frozen shoulder, testen, oefentherapie en chirurgie.

Iedereen aan de ketonen?

Bron: Alles over sport, 9 mei 2019

Belgische onderzoekers concluderen opnieuw dat ketonen zouden zorgen voor een verbeterde duurprestatie. Duursporters die voor een langere periode ketonen innemen kunnen wellicht meer vermogen leveren. Of dit ook geldt voor topsporters valt nog te bezien. Onderzoek bij deze groep is nog niet uitgevoerd.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining': a state of the art

Maandag 30 september 2019

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Hoe verwachtingen hardlopers langzamer kunnen laten rennen

Bron: Alles over Sport, 29 april 2019

Wanneer hardlopers vooraf weten dat ze heuvel op gaan, rennen ze in aanloop van deze helling langzamer dan wanneer ze deze helling niet verwachten. Hardlopers passen hun tempo dus aan wanneer ze voorzien dat het zwaarder gaat worden.

Nieuwe masterclass 'Zin en onzin van screening en monitoring binnen de sport en podiumkunsten'.

Maandag 4 november

Welke screeningstools en registratiesystemen kunnen ingezet worden bij blessurepreventie en hoe vertaal je de data naar preventieve programma’s op maat? Met welke risicofactoren moet je rekening houden en welke rol kan big data spelen bij het opsporen van blessures? Cursusleider dr. Janine Stubbe (foto) en het docententeam behandelen de thema’s aan de hand van aansprekende voorbeelden uit onder andere het betaald voetbal, vrouwenvoetbal, vrouwenbasketbal, turnen en de danswereld.

Nederlanders sporten en bewegen steeds vaker alleen

Bron: Alles over sport, 24 april 2019

Steeds meer mensen sporten en bewegen alleen. In 2016 werd bijna de helft van de sporttijd van volwassenen zonder gezelschap gesport. Ook recreatief wandelen en fietsen doen volwassenen vaker zonder anderen (33%).

Masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Zo belangrijk is een goede sportbeha: "Het dragen van een foute beha leidt tot onherstelbare schade aan de borsten"

Bron: HLN.be, 23 april 2019

Maar liefst acht op de tien sportende vrouwen dragen een foute sportbeha of de verkeerde maat, en 77% ervaart pijnlijke borsten tijdens of na het lopen. Hallucinante cijfers, vindt ook Koen Wilssens, CEO van Runners’ Lab. Een goede sportbeha voorkomt immers pijn, irritatie en onherstelbare scheurtjes in het borstbindweefsel.

Klinisch redeneren bij patienten met kniepijn

Op maandag 28 oktober 2019

Onder leiding van dr. Igor Tak (foto) komen in deze 1-daagse cursus zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve redeneringen bij patienten met kniepijn uitgebreid aan de orde. Op basis van dit weloverwogen klinisch redeneerproces kan de deelnemer een goede fysiotherapeutische diagnose stellen en therapiedoelstellingen formuleren.

Gelatine dempt pijn bij peesblessures

Bron: Topsport Topics, 18 april 2019

Sporters met een achillespeesblessure zouden wel eens baat kunnen hebben bij gelatine. Geblesseerde sporters die naast hun reguliere oefentherapie ook gelatine krijgen, ervaren namelijk aanzienlijk minder pijn dan wanneer zij dit niet binnen krijgen.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

HIIT is uit, LIIT is in: de sporttrend voor wie niet te veel wil afzien

Bron: Het Nieuwsblad, 16 april 2019

Een korte, explosieve intervaltraining tilt je gezondheid en conditie naar een hoger niveau, maar de zogenoemde HIIT-trainingen hebben er een lichtere variant bij die snel aan populariteit wint. Met de LIIT-methode bekom je mooie resultaten en is het risico op blessures kleiner. Je moet er alleen meer tijd voor uitrekken…

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo