kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Kinesiotaping voor enkel: veel toegepast maar slecht onderzocht

Wang Y. Clinical Rehabilitation 2018

Kinesiotaping heeft geen effect op de enkelmobiliteit of verticale sprongkracht. Alleen direct nadat onderzoekers de tape aanbrachten, verbeterden enkele sporters met chronische enkelinstabiliteit hun dynamische balans. In deze systematische review analyseerden de Chinese onderzoekers tien kleine effectstudies, met totaal 233 deelnemers, waarin het effect is onderzocht van kinesiotaping op de functionele enkelprestatie.

Plyometrische sprongtraining voor 60-plussers: veilig en effectief

Vetrovsky T. Sports Medicine 2018

Herhaalde sprongen met een kort contactmoment verbeteren de spierkracht, sprongprestatie en fysieke prestatie van gezonde 60-plussers zonder een groot gevaar op blessures. Met enige terughoudendheid concluderen Tsjechische wetenschappers dit in hun systematische review van twaalf studies met gegevens van bijna 300 ouderen.

Sterker terug na een kruisbandoperatie? Vaak niet!

Mohtadi N. American Journal of Sports Medicine 2018

Het lukt de meeste (prof)sporters om na een kruisbandoperatie op hoog niveau terug te keren, maar het gros presteert minder goed dan vóór de blessure, stellen twee Canadese wetenschappers na een systematische literatuurstudie. Ze houden echter een slag om de arm, omdat vrijwel alle geïncludeerde onderzoeken een hoog risico op vertekening hebben.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

-NIEUW- Webcast: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Webcast: Current consensus on return to play

Duur: 21:47 min | Spreker: dr. Clare L. Ardern | Engelstalig

Vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres geeft dr. Clare Ardern een update over de huidige inzichten over return-to-play in de sportgezondheidszorg.

Webcast: Is blessurepreventie in de sport effectief?

Duur: 24:10 min | Spreker: prof.dr. Frank J.G. Backx

Met speciale aandacht voor enkel- en onderbeenblessures vertelt prof.dr. Frank Backx in deze webcast meer over de effectiviteit van blessurepreventie in de sport.

Webcast: Why screening can't predict injuries and probably never will

Duur: 43:33 min | Spreker: prof.dr. Roald Bahr MD PhD | Engelstalig

Prof.dr. Roald Bahr beantwoordt vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres de vraag: "Kunnen we vooraf inschatten welke speler het grootste risico loopt op een blessure?".

Themaberichten

Versterk je Enkel-app werkt niet beter dan boekje

Bron: UMC Amsterdam, 17 januari 2019

Miriam van Reijen deed onderzoek naar enkelverstuikingen. Het 'Versterk je Enkel' programma werkt maar mensen voeren het programma niet volledig uit. Van Reijen keek of de App hierin verandering zou brengen.

Beweegprogramma’s (deel 1)

27 maart en 8 april

In deel 1 komen de onderwerpen ziekte, gezondheid, gedrag en gedragsverandering aan de orde. Daarnaast worden de algemene aspecten van de intakeprocedure en de benodigde inspanningsfysiologie en trainingsleer gekoppeld aan de opzet en uitvoering van een beweegprogramma. Bekijk ook de korte videotrailer.

Promotie Michel van den Bekerom: ‘Treatment of acute ankle ligament injury’

Bron: UMC Amsterdam, 15 januari 2019

Het voorschrijving van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking zoals ibuprofen of diclofenac (de zogenoemde NSAID’s) is een nuttige aanvulling bij de behandeling van een verstuikte enkel. Een behandeling met ultrageluid is dat niet. Dit stelt Van den Bekerom in zijn proefschrift over de behandeling van een enkelverstuiking, zowel de behandeling vlak nadat de kwetsuur is ontstaan, als de behandeling daarna.

Harder fietsen door paracetamol

Bron: Alles over Sport, 15 januari 2019

Uit een recent onderzoek blijkt dat paracetamol prestatiebevorderend zou kunnen werken. Wanneer sporters een uur voor inspanning paracetamol innemen, leveren zij meer vermogen op een maximale fietstest.

Vernieuwde cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Start maandag 11 maart 2019

Een 2,5-daagse cursus in een blended learning-vorm met inspanningsfysioloog drs. Gerard van de Poel als cursusleider. Door middel van een gestructureerde voorbereiding worden de cursusdagen op een zeer interactieve wijze ingevuld. Het boek ‘Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training’ is leidend in de voorbereiding. Centrale thema van de cursus is ‘wanneer wordt bewegen trainen’! Bekijk ook de korte videotrailer.

Sportartsenbond diep in financiële problemen

Bron: Skipr, 11 januari 2019

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft maar net een faillissement kunnen voorkomen, dat vrijwel zeker het einde had betekend van de opleiding tot sportarts-specialist. Dat blijkt uit documenten in bezit van de Volkskrant.

Praktische 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters'

25 en 26 juni

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Hoeveel tijd en geld besteedt de individuele sporter aan sport en bewegen?

Bron: Alles over sport, 11 januari 2019

De overheid stimuleert sport en bewegen vanuit de overtuiging dat investeren in sport en bewegen loont. Sport en bewegen draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid.

Vernieuwde masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie'

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Moet de huisarts MRI aanvragen bij knieletsel?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2019*

Na rugklachten zijn knieklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat waarmee patiënten naar de huisarts gaan. Traumatische knieklachten hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven. *Voor deze bron moet worden betaald.

Lage intensiteit volstaat bij warming-up in rust

Bron: Alles over sport, 7 januari 2019

Wanneer sporters zich na een korte periode van rust opnieuw opwarmen maakt het niet uit of ze dit op lage of matige intensiteit doen. In beide gevallen presteren ze beter wanneer ze tijdens de rust een korte re-warming-up uitvoeren.

Vernieuwde cursus ‘Sportblessurepreventie’

Zaterdag 25 mei

Preventie is een hot item binnen amateur- en professionele sport. Welke programma’s zijn bewezen effectief? Hoe implementeer je een programma in de sportpraktijk. En hoe zorg je voor een goede compliance? Na deze cursus, onder leiding van o.a. Maarten Barendrecht, kunt u voor een team of sportvereniging een op maat gemaakt preventief (trainings)programma ontwikkelen en implementeren in de (sport)praktijk. Bekijk ook de korte videotrailer.

Jeugdprestatie is slechte voorspeller toekomstig succes

Bron: Alles over Sport, 31 december 2018

Prestaties in de jeugd blijken ook in de Italiaanse atletiek geen goede voorspeller te zijn van toekomstig succes. Slechts een klein deel van de volwassen topatleten presteert ook in de jeugd al op topniveau.

Te comfortabele hardloopschoenen verhogen het risico op blessures

Bron: NewScientist, 20 december 2018

Hardloopschoenen met dikke zolen die je tegen beenblessures moeten beschermen, blijken het tegenovergestelde effect te kunnen hebben. Van alles is er in de loop der jaren al geprobeerd om het ontwerp van hardloopschoenen te verbeteren. Toch krijgt naar schatting jaarlijks een derde van de hardlopers te maken met stressfracturen, pijnlijke scheenbeenspieren of blessures aan spieren en gewrichten.

Masterclass 'Understanding complex shoulder instability'

Zaterdag 13 april

Zeer goed gewaardeerde  (8,9) 1-daagse masterclass gegeven door schouderspecialist prof. dr. Anju Jaggi (foto). De complexiteit van schouderinstabiliteit staat centraal met het accent op de motorische controle. Recente ontwikkelingen en de laatste evidentie over het onderzoek en de behandeling van complexe schouderproblematiek komen uitgebreid aan de orde.

Young Investigator Award voor HAN-onderzoeker sportvoeding

Bron: HAN, 20 december 2018

Dr. Kristin Jonvik, HAN-onderzoeker bij het Bijzonder Lectoraat Sport en Voeding, heeft op 20 december een Young Investigator Award gewonnen op het ISENC, een internationaal congres over sportvoeding. Haar onderzoek gaat over het effect van eiwit op uithoudingsvermogen bij duursporters.

Slaap en sportprestatie

Bron: Sportknowhowxl, 18 december 2018

In Sportgericht doet Bas van Hooren verslag van het symposium 'Slaap en sportprestatie’ dat in oktober plaatsvond op Papendal. Het accent lag vooral op de problematische aspecten van slaap, zoals een verstoord slaappatroon ten gevolge van een jetlag.

Patroonherkenning knie

Maandag 1 april

1 daagse cursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak (foto). Screening is snel en betrouwbaar beslissen of verder onderzoek geïndiceerd is. Met welke tests of verrichting is vast te stellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied. Bekijk ook de korte videotrailer.

Sneller en veiliger keren door voorvoetlanding

Bron: Alles over Sport, 17 december 2018

Een sporter kan het beste op zijn voorvoeten neerkomen wanneer hij van richting verandert. Deze techniek vermindert de kans op voorstekruisbandblessures, en zorgt er bovendien voor dat een sporter sneller wendt en keert.

Golfers verbeteren prestatie door zichzelf niet te streng toe te spreken

Bron: Alles over Sport, 10 december 2018

Golfers putten meer ballen in de hole wanneer ze niet te streng tegen zichzelf praten dan wanneer zij zichzelf onverbiddelijk toespreken. Zij putten gemiddeld 66% vaker in de hole door redelijk tegen zichzelf te praten.

Nieuwe masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vijdag 29 maart 2019

Nieuwe 1-daagse masterclass waarin sportarts dr. Robert-Jan de Vos (foto) en sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc hun in de afgelopen jaren opgebouwde kennis en expertise in de Academische Peespoli van het Erasmus MC graag willen delen met de deelnemers.

Dieptesprongen tijdens warming-up kunnen loopefficiëntie verbeteren

Bron: Alles over sport, 26 november 2018

Nationale- en internationale afstandslopers kunnen wellicht hun loopefficiëntie verbeteren als ze dieptesprongen toevoegen aan de warming-up. Tijdens een duurloop verbruiken zij bijna vier procent minder energie.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-musculoskeletaal-2019-1
  NPi-service Musculoskeletaal 2019-1

  lees meer...

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2019-1
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2019-1

  lees meer...

 • 7-febr-en-7-mrt-auto-adaptieve-prothesiologie-in-samenwerking-met-de-nederlandse-vereniging-voor-revalidatiefysiotherapeuten-nvrf
  7 febr. en 7 mrt.: ‘Auto-adaptieve prothesiologie’ in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVRF)

  lees meer...

 • 8-maart-2019-laatste-masterclass-klinische-ergometrie-met-respiratoire-gasanalyse-bij-patienten-met-hartfalen
  8 maart 2019: laatste Masterclass 'klinische ergometrie met respiratoire gasanalyse bij patiënten met hartfalen'

  lees meer...

 • blended-learning-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-start-op-11-maart-2019
  Blended learning-cursus ´Inspanningsfysiologie en oefentherapie´ start op 11 maart 2019

  lees meer...

 • in-3-korte-cursussen-helemaal-up-to-date-over-de-lage-rug
  In 3 korte cursussen helemaal up-to-date over de lage-rug

  lees meer...

 • vijfdaagse-cursus-rugklachten-en-bekkenklachten-start-15-maart
  Vijfdaagse cursus: Rugklachten en bekkenklachten. Start: 15 maart.

  lees meer...

 • praktijklessen-in-het-water-mooie-combinatie-van-theorie-en-praktijk-in-de-cursus-hydrotherapie-start-22-maart
  Praktijklessen in het water. Mooie combinatie van theorie en praktijk in de cursus hydrotherapie. Start: 22 maart.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-op-29-maart
  Nieuwe masterclass 'Tendinopathieën in de sport' op 29 maart

  lees meer...

 • aan-de-slag-met-de-toolkit-mantelzorg
  Aan de slag met de Toolkit Mantelzorg

  lees meer...

 • voor-de-npi-opleiding-handtherapie-nog-slechts-enkele-plaatsen-beschikbaar-start-in-april-2019
  Voor de NPi-opleiding ‘Handtherapie’ nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Start in april 2019

  lees meer...

 • de-snelste-weg-naar-een-specialisme-opleiding-oedeemfysiotherapie-nog-plaats-bij-opleiding-die-start-op-11-april
  De snelste weg naar een specialisme: opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Nog plaats bij opleiding die start op 11 april.

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-voor-bekkenfysiotherapeuten-en-kinderfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding kinderbekkenfysiotherapie voor bekkenfysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten

  lees meer...

 • 26-maart-2019-musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie
  26 maart 2019: Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

  lees meer...

 • fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo