NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Een standaard-set met meetinstrumenten voor de balans en mobiliteit na een CVA

Het vergelijken van patiëntgegevens is niet (goed) mogelijk als iedereen andere meetinstrumenten gebruikt. Daarom is er binnen de neurorevalidatie behoefte aan een standaard-set met uitkomstmaten. In deze samenvatting lees je welke meetinstrumenten de International Stroke Recovery and Rehabilitation Alliance (ISRRA) adviseert voor het bepalen van de balans en mobiliteit van patiënten na een CVA.

- Neurorehabilitation and Neural Repair 2024, Van Criekinge et al.
- Nick Muhren MSc, Inge Lim PhD
-> Lees in PDF

Een derde van patiënten met beroerte houdt langdurig pijnklachten in bovenste extremiteit

Veel patiënten houden na een beroerte – ondanks hun revalidatietraject – pijn in bijvoorbeeld schouders of handen. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd naar 678 patiënten in Nederlandse revalidatiecentra. Zelfs na 2,5 jaar heeft nog ruim 30 procent pijnklachten. In deze samenvatting lees je de conclusies en adviezen van de Nederlandse onderzoeksgroep.

- Disability and Rehabilitation 2024, van Meijeren-Pont et al.
- Dominique Vrouwenvelder MSc, Frank Berenpas PhD,
-> Lees in PDF

Luister naar de podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Early Prediction of Poststroke Rehabilitation Outcomes Using Wearable Sensors
-> Physical Therapy & Rehabilitation Journal

Uit het archief

-> Traagheidsmeters tonen verandering in looppatroon bij MS-patiënten op een volgende beroerte?
-> Stimuleren en belonen verbetert armrevalidatie bij CVA-patiënten
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2024-3

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Casemanagement dementie wordt eerder uitgebreid vergoed

Bron: Skipr, 23 april 2024

Casemanagement dementie is al verzekerde zorg vanaf de ‘niet pluis’-fase. Dat heeft Zorginstituut Nederland besloten.

Fysiek zwaar beroep vergroot risico op dementie

Bron: Medisch Contact, 22 april 2024

Een beroep met veel fysieke inspanning vergroot de kans op cognitieve problemen en dementie. Dat blijkt uit een Noorse studie van Ekaterina Zotcheva e.a. gepubliceerd in Neurology.

Pathofysiologie en benaderingswijzen bij (neuro) degeneratieve hersenaandoeningen

Vrijdag 14 juni 2024

In deze cursus wordt in brede zin stilgestaan bij het ouder wordende brein om daarna in te zoomen op de pathofysiologie met bijbehorende gedrag en motorische stoornissen. Daarna zullen er handvatten geboden worden in de benaderingswijzen waardoor de opgedane kennis gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk.

Doorbraak in Alzheimeronderzoek: nieuw mechanisme ontdekt in vroeg stadium

Bron: HLN, 16 april 2024

Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research hebben een nieuw mechanisme ontrafeld dat een rol speelt in een vroeg stadium van de ziekte Alzheimer. Dat meldt Stichting Alzheimer Onderzoek, die de studie financierde. De bevindingen zouden kunnen leiden tot een betere behandeling van Alzheimer.

Elektroden in de hersenen onderdrukken symptomen van de ziekte van Parkinson

Bron: Amsterdam UMC, 11 april 2024

Deep Brain Stimulation (diepe hersenstimulatie) is een techniek waarbij elektroden in de hersenen van een patiënt worden geïmplanteerd. Het kan helpen de klachten te verminderen bij uiteenlopende neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, tremor en dystonie. Vandaag, op Wereld Parkinsondag, vertelt neurochirurg Rick Schuurman van Amsterdam UMC er meer over in deze video.

Webinar 'Sporten en bewegen op maat als medicijn voor mensen met de ziekte van Parkinson'

Donderdagavond 27 juni 2024

In dit webinar zal Bas Bloem ingaan op de laatste wetenschappelijke inzichten. Hij zal uitleggen dat sporten en bewegen effecten hebben op de symptomen bij mensen met de ziekte van Parkinson, op zowel de motorische als de non-motore manifestaties van de ziekte. Daarnaast bespreekt hij de laatste inzichten die aangeven dat sporten en bewegen mogelijk ook een remmend effect kan hebben op de progressie van de ziekte van Parkinson. Tenslotte bespreekt Bas Bloem welke vormen van sporten en bewegen een aangetoond gunstig effect hebben bij deze doelgroep, en geeft hij aan wat de specifieke barrières en facilitators zijn om de mensen met deze complexe neurodegeneratieve aandoening duurzaam aan het bewegen te krijgen.

‘De fietshelm biedt zo’n 30% extra bescherming bij het voorkomen van hersenletsel’

Bron: Amsterdam UMC, 10 april 2024

Van de bijna 90.000 fietsslachtoffers die in 2023 met ernstig letsel de spoedeisende hulp bezochten, hadden ongeveer 15.000 hersenletsel. Opvallende cijfers. Zéker als je weet dat de fietshelm zo’n 30% extra bescherming biedt bij het voorkomen van hersenletsel.

Nieuwe leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson

Bron: Skipr, 10 april 2024

Op initiatief van ParkinsonNL is een leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld. De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson die aan de slag willen met het veranderen van hun leefstijl.

Plaatsen beschikbaar voor de opleiding Neurorevalidatie/CVA/Ergotherapie

Start: vrijdag 13 september 2024

Deze hoog gewaarderde (8.5) opleiding leidt jou als ergotherapeut op tot expert in de neurorevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte). Je kunt je dan als expert richten op op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- , balans en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF-model en klinisch redeneren.
In deze opleiding bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen: 1. klinimetrie; 2. functionele prognostiek en klinische determinanten; 3. herstelmechanismen en 4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en met betrekking tot vaardigheden van het dagelijks leven (ADL), loopvaardigheden en arm-handvaardigheden.

Na een beroerte komt hij moeilijk uit zijn woorden. Over hoe dat is, schreef hij een boek

Bron: Volkskrant*, 5 april 2024

Sinds archeoloog Ivar Schute werd getroffen door een hersenbloeding, moet hij zoeken naar woorden: hij kampt met afasie. Spreken gaat hem moeilijk af, schrijven heeft hij weer moeten leren. Bouwend aan zijn zinnen, kwam hij tot een boek over zijn aandoening. ‘Die stem wordt niet vaak gehoord.’

Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer

Bron: Nieuws voor diëtisten, 27 maart 2024

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de risico’s en ontwikkeling van de ziekte te beperken.

Nieuw: De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute (IC) fase

Donderdag 3 oktober 2024

We bieden al gespecialiseerde scholingen aan voor CVA-patiënten in de acute fase of voor patiënten met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase. Met de nieuwe scholing ‘De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute fase’ richten we ons expliciet op patiënten met centrale neurologische aandoeningen, zoals subarachnoïdale bloeding (SAB), neurotrauma, dwarslaesie en patiënten met langdurige bewustzijnsstoornissen, die IC-zorg nodig hebben. Bij deze groep patiënten is het van essentieel belang dat jij als fysiotherapeut beschikt over kennis met betrekking tot cardiorespiratoire en neurologische parameters en dat je weet hoe je deze moet hanteren bij de fysiotherapeutische interventies.

Ouderenzorgorganisaties richten regionaal expertisecentrum dementie op

Bron: Skipr, 26 maart 2024

Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland gaan een regionaal expertise centrum voor dementiezorg oprichten. De samenwerking richt zich op het landelijke zorgprogramma D-zep, dat zich inzet voor kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Rock your brain! Muzikale oefentherapeutische behandelmogelijkheden bij NAH

Vrijdag 29 november 2024

Muziek is krachtig en kent vele toepassingsmogelijkheden. Muziek kan bijvoorbeeld gebruikt worden als aanvullende oefentherapeutische interventie voor mensen met verschillende chronische & neurologische aandoeningen, zoals niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na het afronden van de cursus ben je als fysio- of oefentherapeut in staat om muziek en geluid in te zetten als onderdeel van de (oefen)therapie bij mensen met neurologische en/of chronische aandoeningen.

Na een hersenschudding hebben jonge kinderen typische klachten

Bron: Medisch contact, 22 maart 2024

Jonge kinderen die een hersenschudding oplopen hebben waarschijnlijk deels andere klachten en symptomen dan oudere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open. Er is enig dispuut over de vraag of jonge en oudere kinderen (waarbij de grens ligt bij ongeveer 6 jaar) in dat opzicht verschillen.

Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: ‘vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie’

Zaterdag 30 november 2024

Tijdens deze verdiepingsdag, speciaal voor oud deelnemers Neurorevalidatie/CVA, wordt de huidige stand van zaken op het gebied van arm-hand vaardigheidstraining bij een herstellende arm hand functie toegelicht.

Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 maart 2024

Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'.

AI legt verband tussen symptomen en afwijkingen hersenweefsel

Bron: Medisch contact, 14 maart 2024

Het verband tussen neurodegeneratieve hersenziekten, afwijkingen in het hersenweefsel en de bijbehorende symptomen is vaak niet eenduidig; sommige symptomen komen bijvoorbeeld voor bij meerdere aandoeningen, en het klinisch beeld kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, wat zelfs kan resulteren in verkeerde diagnoses. Daar zouden onderzoekers en artsen meer duidelijkheid over willen hebben.

E-learnings, podcasts en meer