kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Vooral Parkinsonpatiënten met evenwichtsproblemen en valangst profiteren van hydrotherapie

Cugusi L. Journal of Physiotherapy 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Wat zijn de effecten van hydrotherapie op ziekte-ernst, motorische functies, mobiliteit en balans, valangst en kwaliteit van leven bij Parkinsonpatiënten? En is oefenen in water effectiever dan andere interventies? Een Italiaans team zocht het uit.

Optimale trainingsdosering voor CVA-patiënten nog onvoldoende onderbouwd

Galloway M. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Met welke trainingsdosering kunnen CVA-patiënten hun conditie en loopvaardigheid het beste verbeteren? Australische wetenschappers zochten een antwoord in de wetenschappelijke literatuur. 

Looprobot geen meerwaarde boven gewone looptraining bij ernstige MS

Straudi S. Multiple Sclerosis 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Kunnen patiënten met ernstige MS hun loopvaardigheid meer verbeteren als zij oefenen met een looprobot? Italiaanse onderzoekers vergeleken reguliere looptraining met robot-ondersteund lopen op een loopband.

Literatuurlijst 2019-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Reactieve balans controle na CVA

Duur: 23:11 min | Spreker: dr. Vivian Weerdesteyn

In deze webcast over reactieve balanscontrole legt dr. Vivian Weerdesteyn – universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatie van het Radboud UMC en de St. Maartenskliniek – uit hoe mensen met een beroerte reageren op evenwichtsverstoringen. Ook presenteert zij onderzoeksresultaten van chronische CVA-patiënten die hun balanscontrole oefenden op een valsimulator.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Overlijdenskans na een herseninfarct op jonge leeftijd duidelijk gedaald

Bron: FysioForum, 24 mei 2019

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch tijdschrift JAMA. Tegelijkertijd toont het onderzoek de noodzaak aan om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren.

Belang herkennen beroerte onvoldoende benadrukt

Bron: De Ware Tijd, 19 mei 2019

Het belang van het herkennen van een beroerte kan niet voldoende worden benadrukt. “Vaak genoeg herkent men een beroerte niet direct, waardoor het slachtoffer heel laat binnenkomt of wordt gebracht”, zegt Ameerani Jarbandhan, secretaris van de Vereniging Verder na een Beroerte (VVB). Deze conclusie trekt zij op basis van wat ze bij de vereniging ziet.

'Trillende sok' laat Parkinsonpatiënt weer lopen

Bron: Skipr, 15 mei 2019

Dankzij een geavanceerde uitvinding van UT-student Carola Koopman, kunnen Parkinson-patiënten beter lopen. De Michael J. Fox Foundation geeft twee ton voor verdere ontwikkeling van de zogenaamde ‘trillende sok’.

Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

Start 20 september in Eindhoven

Deze cursus leidt therapeuten op tot expert in de neurorevalidatie van patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding (CVA-patiënten). In deze cursus bouwt de cursist een stevig fundament voor de onderwerpen klinimetrie, functionele prognostiek en klinische determinanten, herstelmechanismen en plasticiteit met betrekking tot ADL-vaardigheden, arm-handvaardigheden en herstel van balans- en loopvaardigheid.

Breinatlas toont verborgen immuuncellen mogelijk gelinkt aan hersenkwalen

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 10 mei 2019

Ons brein bevat behalve neuronen ook een verscheidenheid aan immuuncellen die belangrijk zijn voor een goede breinwerking. Een onderzoeksteam geleid door Dr. Kiavash Movahedi (VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, VUB) heeft een gedetailleerde atlas samengesteld van de hersencellen met een functie in het immuunsysteem.

Techniek uit gamingwereld helpt bij inschatten van valrisico

Bron: Persbericht LUMC, 8 mei 2019

De Interactive Walkway lijkt zo simpel: een laboratorium, sensoren, een soort catwalk en een projector. Volgens bewegingswetenschapper Daphne Geerse is deze nieuwe techniek veelbelovend om loopvaardigheid en valrisico van mensen met een beroerte en de ziekte van Parkinson in kaart te brengen. Ze verdedigde op 8 mei 2019 haar proefschrift.

Circuittraining na een beroerte, bekijk de videotrailer

Zaterdag 12 oktober

Tijdens deze scholing maakt u kennis met de theorie en de praktijk van het toepassen van het zogenaamde ‘Circuit Class Training’ (circuittraining) na een beroerte. Er is aandacht voor de huidige evidentie rondom de effecten van taakspecifiek trainen om loopvaardigheid te verbeteren. Daarnaast wordt tijdens de scholing uitleg gegeven over de praktische uitvoering van de circuittraining en worden handvatten gegeven om de circuittraining te implementeren in de praktijk.

Neurostimulatie-studie bij dwarslaesie krijgt vervolg

Bron: Skipr, 6 mei 2019

De Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine heeft laten zien dat mensen met een incomplete dwarslaesie met behulp van een bijzonder implantaat en intensieve revalidatie weer stappen konden zetten. Deze studie krijgt een vervolg.

Te laag cholesterolgehalte blijkt ook risicofactor voor hersenbloeding

Bron: Volkskrant, 5 mei 2019

Een te laag cholesterolgehalte in het bloed verdubbelt de kans op een hersenbloeding, volgens een nieuwe wetenschappelijke studie. Een nuttig inzicht, maar het risico blijft nog steeds laag, stellen specialisten.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. bekijk de videotrailer.

21, 22 november en 14 december

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Studententeam Project MARCH onthult nieuw exoskelet waarmee ook zijwaarts stappen mogelijk is

Bron: FMT Gezondheidszorg, 3 mei 2019

Recent onthulden TU Delft studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH IV. Een exoskelet is een robotachtig harnas dat mensen met een dwarslaesie doet opstaan en ze in staat stelt weer te lopen. Het nieuwe ontwerp bevat slimmigheden, zoals de zijwaartse stap, die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft.

‘Technische ontwikkelingen moeten sneller naar de patiëntenzorg’

Bron: Persbericht LUMC, 3 mei 2019

De MRI-scanner is veel meer dan een machine. De techniek is enorm veelzijdig en biedt nog tal van mogelijkheden om meer te ontdekken over hoe het menselijk brein werkt. Dat betoogde Thijs van Osch op 3 mei 2019 tijdens zijn oratie als hoogleraar Radiologie, in het bijzonder Experimentele Cerebrovasculaire Beeldvorming.

Scherp uw competenties betreffende klinisch-neurologisch onderzoek aan

Zaterdag 2 november

Op zaterdag 2 november, vrijdagmiddag en -avond 20 december en zaterdagochtend 21 december 2019 organiseert het NPi de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemend algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan kan scherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Binnen een week hersteld van hersenletsel: revolutionaire therapie of dure placebobehandeling?

Bron: De Volkskrant, 26 april 2019

Een Amerikaanse kliniek die belooft mensen met licht hersenletsel snel te verlossen van hun klachten trekt opvallend veel Nederlanders. Sommige experts zien slechts een peperdure placebobehandeling.

Direct beginnen met levodopa bij ziekte van Parkinson?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 11 april 2019*

Levodopa is het meest effectieve medicijn voor de behandeling van motorische symptomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Er werd getwijfeld aan de veronderstelling dat levodopa de ziekteprogressie versnelt en dat vroeg beginnen met levodopa meer onwillekeurige bewegingen (dyskinesieën) geeft. *Voor deze bron moet worden betaald

Patiëntenfonds maakt onderzoek naar ziekte van Huntington mogelijk

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 6 maart 2019

Onderzoeker aan de Universiteit Utrecht Stefan Rüdiger ontvangt 250.000 euro voor fundamenteel onderzoek aan de ziekte van Huntington. De subsidie is bijzonder vanwege de gever: een fonds dat wordt gerund door patiënten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo