kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Mobiliseren werkt bij specifieke groep patiënten met aspecifieke nekpijn

Lascurain-Aguirrebeña I. Musculoskeletal Science and Practice 2018

Hoewel een placebo-behandeling ook klachten verminderde, ervoeren patiënten met nekpijn direct na een cervicale mobilisatie een grotere verbetering in pijn en beweeglijkheid van de nek. Vooral patiënten die vooraf een verminderde bewegingsrange hadden profiteerden van mobilisatie. Dat concluderen onderzoekers die bij twintig nekpijnpatiënten de nek mobiliseerden en twintig controlepatiënten een placebo-behandeling gaven. Deze uitkomsten gelden voor een specifieke patiëntengroep met lokale klachten van mechanische aard, zonder neurologische tekens.

Vóór een totale knieoperatie quadriceps versterken

Devasenapathy N. Physical Therapy 2018

Buiten verwachting bleek preoperatieve pijn van patiënten geen voorspeller van objectief gemeten functioneel herstel zes maanden na een totale knieartroplastiek. Preoperatieve quadricepskracht wel. Dat concluderen Indiase en Australische onderzoekers in hun systematische review, waarvoor zij tien bruikbare cohortstudies vonden.

Zithouding speelt geen rol bij pijnprovocatieve schoudertests

Weisman A. Physical Therapy 2018

Of patiënten met schouderpijn door een rotator cuff laesie rechtop of voorover-gebogen zitten heeft geen invloed op de uitkomst van drie verschillende klinische schoudertests. Derhalve is het niet nodig om voor deze tests de houding te standaardiseren. Dat concluderen Israëlische onderzoekers die 35 patiënten met rotator cuff-pijn en 35 gezonde controlepersonen drie klinische schouder-tests lieten uitvoeren in drie verschillende zithoudingen.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Did we skip step 2 of the Injury Prevention Model 4 ACL rehad?

Duur: 23:33 min | Spreker: dr. Allí Gokeler

In deze webcast vertelt dr. Allí Gokeler meer over problematiek rondom return-to-sports bij patiënten na een voorste kruisbandreconstructie. Hij beantwoord de vragen: "Wat is het probleem?", "Wat betekent dit?" en "Hoe nu verder?"

Themaberichten

Nieuwe cursus ‘Auto-adaptieve prothesiologie’

Donderdag 7 februari en donderdag 7 maart

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt specifiek ingegaan op de huidige state-of-the art van prothesiologie. Welke mogelijkheden bieden auto-adaptieve prothesen? En hoe train je mensen met deze prothesen. De cursus wordt geven door prof.dr. Hans Rietman (hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en Technologie) en dr. Erik Prinsen, post-doc, revalidatiefysiotherapeut (Roessingh) en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVRF)

Proximale humerusfracturen: conservatief of operatief behandelen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 15 januari 2019

Patiënten met een proximale humerusfractuur worden van oudsher conservatief behandeld. De laatste decennia zijn echter diverse nieuwe implantaten voor osteosynthese en protheses van de schouder ontwikkeld en is de operatieve behandeling van proximale humerusfracturen toegenomen. (* voor deze bron moet worden betaald)

Rugklachten en bekkenklachten

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, vrijdag 12 en zaterdag 13 april, zaterdag 25 mei

Via de functionele anatomie op de snijzaal en de state of the art behandelmogelijkheden delen (inter)nationale experts in deze 5-daagse cursus hun expertise met fysio-, oefen-, bekken- en manueel therapeuten.

Moet de huisarts MRI aanvragen bij knieletsel?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2019*

Na rugklachten zijn knieklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat waarmee patiënten naar de huisarts gaan. Traumatische knieklachten hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven. *Voor deze bron moet worden betaald.

Lumbosacrale pijnsyndromen: veel voorkomend in de fysiotherapiepraktijk

Vrijdag 15 maart en vrijdag 5 april

In deze cursus leren de deelnemers de diverse lumbale en lumbosacrale pijnsyndromen te herkennen en fysiotherapeutische uitgangspunten te formuleren voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van veelvoorkomende profielen van mensen met lage-rugpijnklachten wordt het klinisch redeneren in zowel de screeningsfase, als de diagnostische en therapeutische fase geoefend.

Zwaargewonden hebben op termijn lagere kwaliteit van leven

Bron: Medicalfacts, 9 januari 2019

Ernstig gewonde patiënten hebben op de langere termijn een verlaagde kwaliteit van leven. Dat geldt met name voor patiënten die na hun ongeval psychische klachten hadden.

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

Dinsdagmiddag en -avond 26 maart

Na deze cursus kan de deelnemer de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten.

Reuma genezen is geen gek idee meer

Bron: De Volkskrant, 4 januari 2019

Ontstekingsreuma is met medicijnen al veel beter te onderdrukken dan vroeger. Leidse reuma-onderzoekers willen meer en zetten hoopgevende stappen. Gaat de wetenschap reuma eindelijk de wereld uit helpen?

Nieuwe masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vrijdag 29 maart

Nieuwe 1-daagse masterclass waarin sportarts dr. Robert-Jan de Vos (foto) en sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc hun in afgelopen jaren opgebouwde kennis en expertise in de Academische Peespoli van het Erasmus MC graag willen delen met de deelnemers.

Risico’s meniscusoperatie klein maar relevant

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 19 december 2018

De risico’s van een artroscopische meniscectomie zijn klein, maar niet verwaarloosbaar, vinden Simon Abram en collega’s van de University of Oxford. Aangezien het klinische nut van de meniscusoperatie betwist wordt, is het extra belangrijk om bij deze complicaties stil te staan ( Lancet. 2018; online 24 september). (*voor deze bron moet worden betaald)

Cursus ‘Schouderpijnsyndromen’

Donderdag 28 maart en donderdag 11 april

In deze 2-daagse interactieve en uiterst praktische cursus worden door Rob Langhout MMT en dr. Igor Tak een groot aantal cliëntprofielen van schouder-patiënten besproken. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod. Tevens zullen verschillende onderdelen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden gedemonstreerd en geoefend.

Fysiotherapie niet slechter dan operatie bij meniscusscheur?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 18 december 2018

De resultaten van het beschreven onderzoek geven de huisarts meer onderbouwing voor de keuzes in beleid bij patiënten van 45 jaar of ouder met vermoeden van niet-obstructief meniscusletsel. Gelet op dit artikel zal de huisarts meer aansturen op een verwijzing naar de fysiotherapeut. (* voor deze bron moet worden betaald)

Masterclass ‘Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen’

Vrijdag 29 maart

Deze masterclass heeft als onderwerp de state-of-the-art van cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en cervicogene tinnitus en richt zich op manueel therapeuten, orofaciale fysiotherapeuten en fysiotherapeuten met voldoende kennis over het (dis-)functioneren van de hoog-cervicale wervelkolom. Bekijk ook de korte videotrailer.

Eerste patiënt in Nederland geopereerd met op maat gemaakte titanium polsplaat

Bron: Medicalfacts, 13 december 2018

Een Nederlandse primeur in het Maasstad Ziekenhuis. Daar kreeg mevrouw Van Eijk (25) een standscorrectie van haar pols met een speciaal voor haar op maat gemaakte polsplaat van titanium. Traumachirurg dr. Niels Schep en zijn team plaatsten de ‘custom-made 3D geprinte radiusplaat’ in haar pols. Uniek aan deze techniek is dat voor de operatie een nauwkeurige planning wordt gemaakt, zodat de 3D geprinte titanium polsplaat perfect past en ervoor zorgt dat de anatomie van de pols optimaal herstelt.

Cursus ‘Patroonherkenning knie’

Maandag 1 april

Dagcursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak (foto). Screening is snel en betrouwbaar beslissen of verder onderzoek geïndiceerd is. Met welke tests of verrichting is vast te stellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

Bron: Medicalfacts, 11 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie.

Nog enkele plaatsen bij de NPi-opleiding ‘Handtherapie’

Start op vrijdag 12 april

Na het volgen van deze opleiding ‘Handtherapie’ voldoet u aan deze scholingseisen voor certificering als handtherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT). Het gemiddelde algemeen oordeel van deze opleiding in 2018 was 8,4. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Herziene richtlijn Reumatoïde artritis (RA) beschikbaar!

Bron: Nieuwsbericht VvOCM, 6 december 2018

De herziene richtlijn Reumatoïde artritis (RA) is beschikbaar! Deze richtlijn is tot stand gekomen door samenwerking tussen VvOCM en KNGF. Het is een leidraad voor de algemeen fysiotherapeut en oefentherapeut Cesar/Mensendieck bij de behandeling van mensen met RA, die is gediagnosticeerd door een reumatoloog.

Masterclass ‘Understanding complex shoulder instability’

Zaterdag 13 april

Masterclass van 1 dag, gegeven door schouderspecialist prof. dr. Anju Jaggi (foto). Recente ontwikkelingen en de laatste evidentie over het onderzoek en de behandeling van complexe schouderproblematiek komen uitgebreid aan de orde. Het gemiddelde algehele oordeel van masterclass in 2018 was 8,9.

Zorginstituut: zorg bij lage rugpijn kan nog beter

Bron: Skipr, 4 december 2018

De diagnostiek en behandeling van lage rugklachten kan beter. Zo is het niet duidelijk of alle MRI's die worden gemaakt echt nodig zijn. Ook zijn er verschillen tussen ziekenhuizen in de doorlooptijden van poli tot aan operatie en in het aantal operaties dat zij uitvoeren.

Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

Dinsdagmiddag en -avond 14 mei

Drs. John Bos en Peter Glashouwer MPt presenteren een visie op de toekomstige eigenheid van fysiotherapie. Vanuit de beroepsidentiteit bespreken zij een klinische redeneersystematiek voor fysiotherapeutisch handelen in de eerstelijns gezondheidszorg. Ook komen de consequenties voor een efficiënte fysiotherapeutische dossiervoering aan bod.

Half miljoen euro voor onderzoek naar vaccin voor ontstekingsreuma

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 3 december 2019

Prof. dr. Willem van Eden en Prof. dr. Femke Broere van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werken hard aan een vaccin voor reumatoïde artritis (RA). Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van het UMC Utrecht, waaronder Prof. dr. Jaap van Laar. Om dit onderzoek mogelijk te maken stelt ReumaNederland de komende vijf jaar 500.000 euro beschikbaar.

Verbeter uw diagnostische en therapeutische vaardigheden in 3 dagen: Vaardigheidstraining Lage-rug / Heup / Knie

Woensdag 22 mei, 5 juni en 12 juni

Deze driedaagse training is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten ten behoeve van de diagnostiek en behandeling van mensen met klachten over de lage-rug, de heup en de knie. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina

Hoofdpijnklachten en fysiotherapie

Vrijdag 24 mei

In deze cursus wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-musculoskeletaal-2019-1
  NPi-service Musculoskeletaal 2019-1

  lees meer...

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2019-1
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2019-1

  lees meer...

 • 7-febr-en-7-mrt-auto-adaptieve-prothesiologie-in-samenwerking-met-de-nederlandse-vereniging-voor-revalidatiefysiotherapeuten-nvrf
  7 febr. en 7 mrt.: ‘Auto-adaptieve prothesiologie’ in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVRF)

  lees meer...

 • 8-maart-2019-laatste-masterclass-klinische-ergometrie-met-respiratoire-gasanalyse-bij-patienten-met-hartfalen
  8 maart 2019: laatste Masterclass 'klinische ergometrie met respiratoire gasanalyse bij patiënten met hartfalen'

  lees meer...

 • blended-learning-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-start-op-11-maart-2019
  Blended learning-cursus ´Inspanningsfysiologie en oefentherapie´ start op 11 maart 2019

  lees meer...

 • in-3-korte-cursussen-helemaal-up-to-date-over-de-lage-rug
  In 3 korte cursussen helemaal up-to-date over de lage-rug

  lees meer...

 • vijfdaagse-cursus-rugklachten-en-bekkenklachten-start-15-maart
  Vijfdaagse cursus: Rugklachten en bekkenklachten. Start: 15 maart.

  lees meer...

 • praktijklessen-in-het-water-mooie-combinatie-van-theorie-en-praktijk-in-de-cursus-hydrotherapie-start-22-maart
  Praktijklessen in het water. Mooie combinatie van theorie en praktijk in de cursus hydrotherapie. Start: 22 maart.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-op-29-maart
  Nieuwe masterclass 'Tendinopathieën in de sport' op 29 maart

  lees meer...

 • aan-de-slag-met-de-toolkit-mantelzorg
  Aan de slag met de Toolkit Mantelzorg

  lees meer...

 • voor-de-npi-opleiding-handtherapie-nog-slechts-enkele-plaatsen-beschikbaar-start-in-april-2019
  Voor de NPi-opleiding ‘Handtherapie’ nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Start in april 2019

  lees meer...

 • de-snelste-weg-naar-een-specialisme-opleiding-oedeemfysiotherapie-nog-plaats-bij-opleiding-die-start-op-11-april
  De snelste weg naar een specialisme: opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Nog plaats bij opleiding die start op 11 april.

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-voor-bekkenfysiotherapeuten-en-kinderfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding kinderbekkenfysiotherapie voor bekkenfysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten

  lees meer...

 • 26-maart-2019-musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie
  26 maart 2019: Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

  lees meer...

 • fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo