kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Functionele spierkracht meten bij kinderen met CP? Probeer de beker- en doostest

Dekkers KJFM. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Is de beker- en doostest geschikt om functionele spierkracht te meten bij kinderen met cerebrale parese? In dit referaat leest u de conclusies van Nederlandse onderzoekers die 86 kinderen de testen lieten uitvoeren.

Hoewel iets langer wel beter: de hele Kids BESTest

Dewar R. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong-Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Kunnen kinderfysiotherapeuten de Kids Balance Evaluation Systems Test gebruiken voor het evalueren van de houdingscontrole bij kinderen met cerebrale parese? En waarom is de hele test beter dan de mini Kids BESTest? Dat leest u in dit referaat van Australische onderzoekers, die nagingen of de BESTest geschikt is voor kinderen met cerebrale parese.

De Activ8; een prima middel om beweeggedrag van jongeren met motorische beperkingen te objectiveren

Lankhorst K. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSC, kinderfysiotherapeut

Wat is de Activ8? En kun je met de Activ8 beweeggedrag van jongeren met een motorische beperking kwantificeren? In dit referaat leest u de conclusies van een Nederlandse onderzoeksgroep die de nieuwe activiteitenmonitor bij 20 jongeren uitprobeerde.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Themaberichten

Schoktherapie vermindert symptomen van spasticiteit bij kinderen

Bron: Vakblad Vroeg, 22 maart 2019

Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT) is een nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen. Deze behandeling is wetenschappelijk onderbouwd en een veilige, effectieve en niet-invasieve manier om de symptomen van spasticiteit bij kinderen met onder meer cerebrale parese te verminderen.

Baby’s in Amerikaanse NICU worden gemonitord met zachte, flexibele draadloze sensoren

FMT Gezondheidszorg, 20 maart 2019

Een interdisciplinair team van Northwestern University heeft een paar zachte, flexibele draadloze lichaamssensoren ontwikkeld die de wirwar van draadsensoren vervangen die momenteel baby’s controleren in de neonatale intensive care-eenheden (NICU) van ziekenhuizen en die een barrière vormen tegen knuffels tussen ouders en baby’s.

KU Leuven ontwikkelt computeralgoritmes voor diagnose artritis bij kinderen

Bron: FMT Gezondheidszorg, 20 maart 2019

Een team wetenschappers van het Vlaamse VIB en KU Leuven heeft een machine learning-algoritmeontwikkeld dat met bijna 90% nauwkeurigheid artritis kan vaststellen bij kinderen, enkel op basis van een bloedtest. 

Ongezonde bloeddruk verstoort ontwikkeling niet-verbale intelligentie

Bron: Vakblad Vroeg, 18 maart 2019

De gezondheid van de bloedvaten beïnvloedt de hersenontwikkeling al vanaf jonge leeftijd. Een hoge bloeddruk kan de ontwikkeling van de niet-verbale intelligentie beïnvloeden.

Nieuwe opleiding ‘Kinderbekkenfysiotherapie’

Start in juni 2019

Deze opleiding voor kinderfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid. Het docententeam bestaat naast verschillende medisch specialisten (onder andere een uroloog, gynaecoloog, MDL-arts en een kinderchirurg) ook uit bekkenfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en kinderbekkenfysiotherapeuten. Op die manier wordt zowel de inhoudelijke diepgang als de praktische toepassing gewaarborgd.

Meewerken ouders op couveuse-afdeling vermindert stress en stimuleert ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 18 maart 2019

De gezondheid van couveusebaby’s gaat er op vooruit als ouders taken van het ziekenhuispersoneel overnemen. Geef ze een cursus zodat ze in overleg met verpleegkundigen hun baby in een couveuse zelf kunnen wassen, de temperatuur meten en luiers verschonen. Dat is beter voor kind én ouders.

Verfijnde diagnoses luchtweginfecties bij kinderen in zicht

Bron: de Telegraaf, 17 maart 2019

Luchtweginfecties bij kinderen kunnen in de naaste toekomst gerichter worden behandeld. Artsen zullen veel preciezer dan nu kunnen vaststellen welke virussen en/of bacteriën de longontsteking, bronchitis of bronchiolitis veroorzaken.

Volop belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Maandag 16 september 2019

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Blokhuis breidt hielprik uit met screening op drie stofwisselingsziekten

Bron: Rijksoverheid, 15 maart 2019

Vanaf 1 oktober 2019 wordt de screening van pasgeboren baby’s via de hielprik uitgebreid met drie stofwisselingsziekten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Activity trackers voor kinderen: een slechte of goede evolutie?

Bron: Het Laatste Nieuws, 14 maart 2019

Activity trackers zijn al langer razend populair bij volwassenen. Maar sinds kort zijn er ook exemplaren voor kinderen op de markt. Kunnen deze wearables je kroost er ook echt toe aanzetten om meer te bewegen?

Remco Veltkamp: "Games kunnen meer (buiten) spelen juist stimuleren"

Bron: Universiteit Utrecht, 11 maart 2019

Remco Veltkamp, hoogleraar Interaction Technology bij het departement Informatica, werkt aan 'Games for Good'. Game- en mediatechnologie die iets, in welk domein dan ook, verbeteren: door middel van beeld, muziek, 3D-toepassingen en interactieve games. Als roerganger van het UU-focusgebied Game Research past het Dynamics of Youth-thema Healthy play, better coping precies in Veltkamps straatje.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’. Samenwerken loont: 1 + 1 = 3

Vrijdagmiddag en –avond 15 en zaterdag 16 november

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld.

Nederlandse jeugd beweegt nog steeds niet genoeg

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 5 maart 2019

Jongeren bewegen niet genoeg. Dit blijkt uit het rapport ‘Gezondheid en Welzijn van Scholieren’, de Nederlandse tak van Health Behaviour in Schoolaged Children (HBSC). Ook eten zij niet gezond genoeg.

Taalaanbod vertaalt zich naar taalvaardigheid

Bron: Vakblad Vroeg, 5 maart 2019

Er is een enorm verschil in het aantal woorden dat kinderen horen in hun omgeving. En dat taalaanbod vertaalt zich naar de taalvaardigheid van kinderen.

Opgroeien in groen verkleint kans op psychische stoornissen

Bron: Vakblad Vroeg, 4 maart 2019

Kinderen die in een groene omgeving opgroeien hebben minder kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen dan kinderen die in een grote, niet zo groene, stad wonen. Dit geldt voor vrijwel alle stoornissen.

Hoeveel moet een kind bewegen?

Bron: Alles over sport, 4 maart 2019

Vraag je je weleens af of je kind voldoende beweegt? Bewegen is erg belangrijk en gezond en daarmee een must voor opgroeiende kinderen.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van invloed op participatie in fysieke activiteit, en kinderen met DCD hebben een lager sportief zelfbeeld dan normaal ontwikkelende kinderen. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens een therapeutische interventie.

'Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek'

Bron: Gezondheidsnet, 1 maart 2019

Eén op de zeven kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar heeft gehoorschade die mogelijk veroorzaakt is door het luisteren naar te harde muziek. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ouders geen idee hoe hoog het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

App helpt jongeren bij juist gebruik van medicijnen

Bron: Skipr, 25 februari 2019

De Universiteit Utrecht heeft een app ontwikkeld die jongeren met een chronische ziekte moet helpen bij het goed gebruiken van hun medicijnen. De jongeren staan via de app in contact met hun apotheker, die hen helpt hun medicijnen op tijd en op de juiste manier in te nemen.

Vetontwikkeling in peutertijd verhoogt risico op obesitas

Bron: Vakblad Vroeg, 22 februari 2019

Snelle toename van vetmassa in de peutertijd draagt ​​bij aan een hoger risico op obesitas op schoolgaande leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van onderhuids vetweefsel in de peutertijd op de totale vetmassa en vet rond de lever bij schoolgaande kinderen.

Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen

Donderdagmiddag en –avond 21 en vrijdag 22 november

De kinderfysio- en oefentherapeut kan een belangrijke rol spelen in de multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht. In deze 2-daagse cursus staat een interventie centraal die de BMI verlaagt en een actieve leefstijl stimuleert. Deze bewezen interventie is ontwikkeld en onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag en is opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven.

‘Kleuters die veel tv-kijken of met tablets spelen, ontwikkelen zich trager.’ Klopt dit wel?

Bron: Volkskrant, 20 februari 2019

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: kleuters die van jongs af aan naar schermpjes kijken, lopen achter.

Studie toont aan dat narcose geen hersenschade aanricht bij baby's

Bron: Volkskrant, 17 februari 2019

Baby’s die vanwege een korte operatie onder narcose gaan, houden daar geen hersenschade aan over. Dat schrijft een internationale groep wetenschappers deze week in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.

Praktijkcursus ‘Inspanningsfysiologie en kinderen’

Woensdagen 9 oktober en 13 november

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, is een gedegen kennis over inspanningsfysiologie en trainingsleer noodzakelijk. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend.

Vooral zitten voor tv draagt bij aan ontwikkelen van obesitas

Bron: Vakblad Vroeg, 17 februari 2019

Het is algemeen bekend dat veel zitten obesitas op jonge leeftijd in de hand werkt. Grootste boosdoener blijkt televisiekijken. Dit heeft vergeleken met andere vormen van zitten de meeste invloed op het vormen van vetcellen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo