kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Kinderen presteren beter en herstellen sneller met placebo

Fanti-Oren S. BMC Pediatrics 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Kunnen kinderen langer rennen door een placebo-effect? En kan dit ingezet worden om kinderen te motiveren om meer te bewegen? Israëlische wetenschappers zochten het uit.

Zowel kinderen als fysiotherapeuten moeten de Fitkidsloopbandtest oefenen

Kotte EMW. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Is de fitkidsloopbandtest bruikbaar voor het meten van het uithoudingsvermogen van kinderen met verschillende diagnosen? En wordt hij ook gebruikt in de dagelijkse praktijk?  Ellis Kotte en haar Nederlandse collega's vonden antwoorden in de fitkidsdatabase en vragenlijsten, die ze aan fysiotherapeuten voorlegden.

Jongeren met idiopathische scoliose kunnen door specifieke oefeningen mogelijk verergering voorkomen

Thompson JY. Physiotherapy 2018, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Kunnen specifieke oefeningen de verergering van idiopathische scoliose bij adolescenten tegengaan? Een Brits onderzoeksteam zocht het uit met een systematische literatuurstudie met negen studies.

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Werken met jonge kinderen vereist goed kijken, voelen en luisteren

Bron: Vakblad Vroeg, 24 mei 2019

Drs. Marilene de Zeeuw is Klinisch psycholoog, IMH-specialist, gedragstherapeut en supervisor VGCt. “Ik vind wetenschappelijk praktijkonderzoek heel belangrijk”, laat zij in een kennismakingsgesprek weten. “Daar is nog echt te weinig van in Nederland op het vlak van jonge kinderen.”

Hoe gaan kinderen om met een scheiding?

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 23 mei 2019

Zondag 26 mei is de Dag van het Gescheiden Kind. Waarbij het woord ‘scheiden’ in dit geval ook slaat op het scheiden van een kind met de vertrouwde omgeving en vaste patronen. Psycholoog Reine van der Wal onderzoekt het welzijn van kinderen in zo’n situatie.

Wereldwijd worden miljoenen baby’s geboren met een veel te laag gewicht

Bron: AD, 21 mei 2019

Wereldwijd wordt 1 op de 7 baby's geboren met een te laag gewicht. Dat blijkt uit een recent onderzoeksrapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Baby’s die te klein worden geboren beginnen met een achterstand die moeilijk in te halen is. Goede voeding is daarin essentieel, dat geldt voor moeder én kind," aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

Verdubbeling van aantal kinderen met suikerziekte

Bron: NOS Nieuws, 14 mei 2019

Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. De meeste diagnoses worden in het najaar en de winter gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Angelien Spaans-Hummelink, verbonden aan de Isalakliniek in Zwolle en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Influenza verloopt gecompliceerder bij jonge kinderen

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 13 mei 2019 2019

Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor het oplopen van een influenzavirus. Daarnaast veroorzaakt influenza in deze populatie vaak ernstigere symptomen, leidt het tot een groter beroep op de gezondheidszorg en wordt er vaak ten onrechte antibiotica bij kinderen met influenza voorgeschreven. Dit is de conclusie van een recent artikel in BMC Infectious Diseases (2019; online 4 april), geschreven door Clotilde El Guerche-Séblain en collega’s. * Voor deze bron moet worden betaald.

Zelfstandig sporten van kinderen met DCD: de succesfactoren

Bron: Alles over sport, 9 mei 2019

Kinderen met Development Coordination Disorder (DCD) ervaren problemen bij het uitvoeren van motorische vaardigheden zoals voetballen, fietsen en klimmen. Door de problemen die zij ervaren wanneer ze motorische vaardigheden uitvoeren doen deze kinderen minder succeservaring op met sport en bewegen. [...] Hoe zorgen we ervoor dat ook deze kinderen lichamelijk actief worden en blijven? De Hanzehogeschool heeft een aanpak ontwikkeld en geëvalueerd voor kinderen met DCD.

Wereld Astma Dag: Nieuwe ademtest voor peuter kan longschade voorkomen

Bron: ANP Pers Support, 6 mei 2019

Met financiering van het Longfonds is het beslissende vervolgonderzoek gestart om de astma-ademtest voor peuters in de praktijk te brengen. De nieuwe ademtest kan al op de leeftijd van twee jaar de diagnose astma geven, zodat op tijd de juiste behandeling kan worden ingezet. Dit kan veel longschade op latere leeftijd voorkomen.

Autistische kinderen vertonen socialer gedrag door neusspray

Bron: Volkskrant, 1 mei 2019

Een neusspray maakt kinderen met autisme socialer. Dat schrijven onderzoekers van de Stanford Universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine, dat deze week verschijnt.  

Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

Bron: HLN.be, 28 april 2019

Meer dan de helft van de ouders met struise kinderen onderschat het overgewicht van hun kroost. Ze zien zoon- of dochterlief vaak niet voor dik of zwaarlijvig aan, ook al valt het kind volgens de wetenschap wel in die categorie.

Nieuwe opleiding ‘Kinderbekkenfysiotherapie’

Start in juni 2019

Deze opleiding voor kinderfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid. Het docententeam bestaat naast verschillende medisch specialisten (onder andere een uroloog, gynaecoloog, MDL-arts en een kinderchirurg) ook uit bekkenfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en kinderbekkenfysiotherapeuten. Op die manier wordt zowel de inhoudelijke diepgang als de praktische toepassing gewaarborgd.

Risico blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd

Bron: Medicalfacts, 16 april 2019

Één op de zes Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft het grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Het Huidfonds wil de groei van huidkanker stoppen en start daarom de campagne ‘Zonnetjesweek’.

Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’

Maandag 16 september

Na de cursus met sportarts Esther Schoots en sportfysiotherapeut Igor Tak kan de deelnemer de meest voorkomende sportblessures bij kinderen herkennen en diagnosticeren.

1 op de 4 kinderen heeft chronische aandoening

Bron: Nieuws.nl, 16 april 2019

Voor het eerst is op basis van verzekeringsgegevens nauwkeurig geteld hoe groot de groep kinderen en jongeren van 0 tot en met 25 jaar is met een chronische aandoening, waarbij er nauwkeurig geteld is op basis van verzekeringsgegevens.

Praktijkcursus ‘Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

Woensdagen 9 oktober en 13 november

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, is een gedegen kennis over inspanningsfysiologie en trainingsleer noodzakelijk. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend.

Suikerconsumptie maakt kleuters rustelozer

Bron: Vakblad Vroeg, 15 april 2019

Suikerconsumptie maakt kleuters rustelozer. Het doet jongens op cognitief vlak bovendien slechter presteren, terwijl bij meisjes het omgekeerde het geval is. Dat blijkt uit onderzoek aan het Faculteit Onderzoekscentrum LEER (Leuven Economics of Education Research) van de KU Leuven.

Meer slaapklachten onder kinderen met slecht dagritme

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 15 april 2019

Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers op basis van bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC.

Bundelen van krachten in FNO-programma Zorg én Perspectief verbetert kansen jongeren met chronische aandoening

Bron: Nivel, 8 april 2019

Deelname aan het programma Zorg én Perspectief van FNO Zorg voor kansen maakt jongeren met een chronische aandoening krachtiger. Zij zien hun mogelijkheden groeien op het gebied van participatie in sport, school en werk en hebben meer vertrouwen in de zorg die ze krijgen.

Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

1 en 15 november

In deze nieuwe tweedaagse cursus worden de meest voorkomende longaandoeningen bij kinderen behandeld. (patho)fysiologie, medische en paramedische diagnostiek en behandeling staan in deze cursus voor kinderfysio- en oefentherapeuten centraal.

Universiteit Utrecht en UMC Utrecht onderzoeken het belang van spelen

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 8 april 2019

Komende vrijdag gaan duizenden kinderen gehuld in het oranje los op het speciale themalied ‘Pasapas’. Tijdens de Koningsspelen vragen basisscholen aandacht voor actief bewegen en gezond eten. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoeken de invloed van spelen op de ontwikkeling de hersenen en gedrag.

Een kwart van de kinderen en jongeren is chronisch ziek

Bron: Trouw, 8 april 2019

Veel jongeren lijden aan astma, blijkt uit cijfers van verzekeraars. Ook angststoornissen komen vaak voor. De kwaliteit van leven komt daardoor onder druk.

Nieuwe richtlijnen bij kinderkanker verminderen bijwerkingen en pijn

Bron: Medicalfacts, 4 april 2019

Meer aandacht voor het welzijn van kinderen die behandeld worden voor kanker, kan levens redden. Dat stelt kinderarts-in-opleiding Erik Loeffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift getiteld "Perfect Pitstops".

Beweegrichtlijnen 0-4 jaar: wat zeggen buitenlandse richtlijnen?

Bron: Alles over Sport, 4 april 2019

Voldoende en afwisselend spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Hoeveel precies weten we nog niet: de huidige Nederlandse beweegrichtlijnen geven geen advies voor kinderen jonger dan vier jaar.

Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’

Maandagen 4 en 25 november

Loopproblemen bij kinderen komen veel voor. Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden hier veelvuldig voor geconsulteerd. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Voorkomen dat gedragsproblemen het kinderbrein veranderen

Bron: ZonMW Mediator, 2 april 2019

Bij aanhoudende ernstige gedragsproblemen veranderen de hersenen van een kind, blijkt uit Rotterdams neurobiologisch onderzoek. Hogeschool Windesheim werkt aan inbedding van dit soort actuele kennis in de opleidingen voor jeugd- en juridische professionals.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’. Samenwerken loont: 1 + 1 = 3

Vrijdagmiddag en –avond 15 en zaterdag 16 november

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo