kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Cardiologen zien mogelijkheden voor eHealth in de dagelijkse praktijk

Treskes RW. Netherlands. Netherlands Heart Journal 2019

Cardiologen in Nederland zijn positief over de mogelijkheden van eHealth toepassingen in de dagelijkse praktijk, maar ze verwachten dat de werklast zal toenemen. De meerderheid ziet als drempels voor implementatie het ontbreken van vergoedingen, betrouwbare apparatuur en integratie in bestaande elektronische dossiers. Dat blijkt uit een landelijke enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Saturatiemeter met smartphone te onnauwkeurig bij trainende longpatiënten

Chan C. Physiotherapy 2018

Ondanks het gebruiksgemak blijkt de Kenek O2 oximeter met smartphone app niet nauwkeurig genoeg om bij chronische longpatiënten de hartfrequentie en saturatie tijdens inspanning te meten. Maar om een veilige en effectieve trainingsintensiteit te bepalen is het voor longpatiënten wel belangrijk dat zij inzicht hebben in de zuurstofsaturatie. Omdat de Kenek de saturatie in rust wel nauwkeurig meet adviseren de Canadese onderzoekers patiënten om bij gebruik van deze oximeter voor een nauwkeurige saturatiemeting even te pauzeren tijdens het trainen.

Multimodale longfysiotherapie verlaagt overlijdensrisico voor beademde IC-patiënten

Pozuelo-Carrascosa DP. Journal of Physiotherapy 2018

Mechanisch beademde intensive care (IC)-patiënten lopen met multimodale longfysiotherapie minder risico om te overlijden. Of het ook een gunstig effect heeft op de IC-verblijfsduur en het risico van een beademinggerelateerde longontsteking konden de onderzoekers echter niet vaststellen na een meta-analyse van vijf effectstudies bij 603 patiënten.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Hart, vaat en longen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Stepped care model bij mensen met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden (PAV)

Duur: 23:00 min | Spreker: dr. Hugo J.P. Fokkenrood

In deze webcast vertelt dr. Hugo Fokkenrood meer over de behandeling van mensen met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden (PAV) vanuit het stepped care model.

Webcast: Diabetes en sporten

Duur: 20:52 min | Spreker: prof.dr. Henk J.G. Bilo

In deze webcast vertelt prof.dr. Henk Bilo meer over het belang van sporten zowel bij mensen met diabetes als bij de gezonde mens.

Themaberichten

Gekweekte hartspiercellen geven inzicht in hartfalen bij zwangere vrouwen

Bron: Medicalfacts, 20 maart 2019

Vrouwen die rond hun zwangerschap hartfalen krijgen, hebben een probleem met het vetzuurmetabolisme in het hart. Dat toont promovendus Martijn Hoes van het UMCG aan met een revolutionaire onderzoekstechniek, waarbij hij hartcellen kweekte uit huidcellen van patiënten. ‘Over hartfalen bij vrouwen is tot nu toe heel weinig bekend. Meer kennis daarover kan helpen bij vroegtijdig herkennen van hartfalen.’

Ingrijpen bij hartritmestoornis lang niet altijd nodig

Bron: de Volkskrant, 20 maart 2019

De eerste 48 uur afwachten in plaats van direct ingrijpen is bij boezemfibrilleren net zo veilig en effectief, stellen Nederlandse onderzoekers. Het zou de drukke harthulpafdelingen van ziekenhuizen ontzien.

Verfijnde diagnoses luchtweginfecties bij kinderen in zicht

Bron: de Telegraaf, 17 maart 2019

Luchtweginfecties bij kinderen kunnen in de naaste toekomst gerichter worden behandeld. Artsen zullen veel preciezer dan nu kunnen vaststellen welke virussen en/of bacteriën de longontsteking, bronchitis of bronchiolitis veroorzaken.

Pijn op de borst na angiografie zonder afwijkingen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 13 maart 2019

In dit artikel beschrijven wij een patiënte die twee keer in één week een acuut coronair syndroom doormaakte. De eerste keer waren er geen afwijkingen bij coronairangiografie (CAG). De tweede keer werd er een coronairarteriedissectie gezien. (*voor deze bron moet worden betaald)

App bereidt ouders voor op hartoperatie of -katheterisatie kind

Bron: Vakblad Vroeg, 11 maart 2019

De afdeling Kindercardiologie (KC) van Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam heeft een app ontwikkeld om ouders en kinderen te informeren over een operatie of hartkatheterisatie. Hierdoor zijn er minder vragen. Ook maakt men alvast kennis met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.

Forse toename hulpverlening bij hartstilstand

Bron: NRC, 5 maart 2019

De kans op tijdige hulpverlening is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Het aantal geregistreerde AED’s (Automatische Externe Defibrillator) is met 45 procent toegenomen tot 18.000 apparaten. Ook zijn er fors meer vrijwilligers die bij een hartstilstand hulpverlening bieden.

Nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket

Bron: Persbericht Rijksoverheid, 28 februari 2019

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat een nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen voorwaardelijk toe tot het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding gaat in op 1 april 2019.

LED-lampje reset op hol geslagen hart automatisch

Bron: TU Delft, 28 februari 2019

Onderzoekers van het LUMC en de TU Delft hebben een manier gevonden om een op hol geslagen hart automatisch te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine beschrijven ze hoe hun bio-elektronische defibrillator werkt in het laboratorium. Het kan de eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren.

Belangrijke stap richting gepersonaliseerde medicijnen bij taaislijmziekte

Bron: Medicalfacts, 22 februari 2019

Utrechtse onderzoekers hebben aangetoond dat een buiten het lichaam gekweekt mini-orgaantje gebruikt kan worden om op individueel niveau de effectiviteit van medicatie te voorspellen. Dat blijkt uit hun nieuwe studie naar patiënten met taaislijmziekte. Dit opent de deur voor goedkopere en effectievere medicijnen voor de individuele patiënt. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Cell Reports.

Hoeveel push-ups kan jij doen? Blijkbaar is dat een goede voorspeller voor je risico op hartaandoeningen

Bron: Het Laatste Nieuws, 21 februari 2019

“Geen”, “Misschien 5”, “Hoogstens 10”: uit een kleine rondvraag op onze redactie blijkt al snel dat dat er geen push-uplovers aan ons verloren zijn gegaan. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat hoeveel keer je je kan opdrukken een goede maatstaf is om te weten te komen hoe het gesteld is met de gezondheid van je hart.

Huisartsen en cardiologen Bernhoven slaan handen ineen voor hartfalenpatiënt

Bron: Medicalfacts, 20 februari 2019

Op donderdag 14 februari werd tijdens een bijeenkomst in Bernhoven een intentieverklaring ondertekend tussen de cardiologen van Bernhoven en de huisartsen, aangesloten bij Zorggroep Synchroon. Met de ondertekening van deze verklaring, georganiseerd door de NVVC Connect werkgroep Hartfalen, bundelen zij hun krachten om de zorg voor patiënten met hartfalen sterk te verbeteren.

Hypertrofische cardiomyopathie

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 19 februari 2019

De klinische presentatie, het beloop en de prognose van hypertrofische cardiomyopathie zijn zeer heterogeen. Voor het herkennen van patiënten met deze erfelijke hartziekte en hun familieleden en voor de juiste behandeling is kennis van de verschillende uitingsvormen en het klinische beloop vereist. In deze klinische les beschrijven wij de verschillende uitingsvormen van hypertrofische cardiomyopathie. (* Voor deze bron moet betaald worden)

Unieke kans om het hart onder handen te nemen tijdens de Masterclass 'Cardiale anatomie'

Vrijdag 31 mei

Speciaal voor de ervaren fysiotherapeut die werkzaam is in de (poli)klinische hartrevalidatie vindt er op vrijdag 31 mei 2019 op de snijzaal van het Erasmus MC een unieke en interessante masterclass plaats waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de bouw en de functie van het hart.

Studenten kijken in collegezaal via livestream naar cardiologische ingreep

Bron: Hogeschool Rotterdam, 19 februari 2019

Op het grote scherm in de collegezaal van locatie Academieplein verschijnt in zwart-wit een kloppend hart. Kadoeng, kadoeng, kadoeng. Dankzij contrastvloeistof worden ook de kransslagaders goed zichtbaar. Hier en daar wordt ‘wauw’ of ‘oeh’ gefluisterd. De ongeveer zestig studenten van Medische Hulpverlening (BMH) en Gezondheidszorg Technologie kijken niet naar het nieuwste seizoen van Grey’s Anatomy, nee, ze kijken live mee bij een cardiologische behandeling die in het Erasmus MC wordt uitgevoerd.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 12 april

Als ervaren fysiotherapeut leert u in deze masterclass de effectief gebleken niet lineaire geperiodiseerde trainingsvorm waarmee u uw behandelmogelijkheden verder uitbreidt.

Mini-orgaantjes voorspellen werking van medicatie bij taaislijmziekte

Bron: Universiteit Utrecht, 15 februari 2019

Utrechtse onderzoekers hebben aangetoond dat een buiten het lichaam gekweekt mini-orgaantje gebruikt kan worden om op individueel niveau de effectiviteit van medicatie te voorspellen. Dat blijkt uit hun nieuwe studie naar patiënten met taaislijmziekte.

Ontstekingen van het hart vroeg opsporen om erger te voorkomen

Bron: Amsterdam UMC, 14 februari 2019

Iemand met een ontsteking van de hartspier of de bloedvaten, heeft meer kans op het krijgen van hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen of een hartinfarct. Deze ontstekingen, ook wel cardiovasculaire ontstekingen genoemd, zijn vaak moeilijk op te sporen. Arts-onderzoeker Stefan Biesbroek ging daarom opzoek naar nieuwe methodes om cardiovasculaire ontstekingen beter te ontdekken.

Je hart ben jij

Bron: Medicalfacts, 13 februari 2019

Ons hart laat ons bewegen, voelen en liefhebben. We dragen het een leven lang met ons mee. Toch staan we daar niet altijd bij stil. Daarom gaat de Hartstichting terug naar de kern.

Praktijkdagen COPD Beatrixoord Haren

Donderdag 6 en vrijdag 7 juni

In dit expertisecentrum ‘volgt’ u met een kleine groep medecursisten de patiënt tijdens multidisciplinair onderzoek en behandeling.

Cardioloog Janneke Wittekoek wint de Vrouw in de Media Award 2018

Bron: Nieuws.nl, 12 februari 2019

Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van Het Heartlife Team, is met haar media-optredens over man-vrouw verschillen bij hart- en vaatziekten de winnaar van de tiende landelijke Vrouw in de Media Award 2018. Zij kreeg de award gisteravond in Instituut Beeld en Geluid in Hilversum uit handen van minister Ingrid van Engelshoven.

Masterclass 'Ademspiertraining'

Vrijdag 12 april

In deze masterclass zal o.l.v. internationaal expert prof. dr. Daniel Langer de toepassingsgebieden en de evidentie van ademspiertraining besproken worden en gedemonstreerd. Zie ook de videotrailer.

Kans op het overleven van een hartaanval is steeds groter

Bron: De Volkskrant, 11 februari 2019

De kans dat iemand een hartstilstand, hartinfarct of beroerte overleeft, is in de loop der jaren groter geworden. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van dergelijke hart- en vaataandoeningen, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.

Hartfalen (voor tweedelijns fysiotherapeuten). Bekijk de videotrailer

Vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei

Verdiepende vervolgcursus voor oud-cursisten Hartrevalidatie, specifiek gericht op het ziektebeeld hartfalen, op de verschillende trainingsvormen voor hartfalenpatiënten en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Na afloop kan de cursist een adequaat behandelplan opstellen dat past in een multidisciplinaire setting.

Geautomatiseerde beslishulp bij atriumfibrilleren

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 6 februari 2019

Een geautomatiseerde beslishulp gebaseerd op de CHA2DS2-VASc-risicoscore verlaagt niet de incidentie van ischemisch CVA, TIA of trombo-embolieën in de huisartsenpraktijk. Dit concluderen Van Doorn en collega’s van het UMC Utrecht in het International Journal of Cardiology (*voor deze bron moet betaald worden)

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo