Belangstelling
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / geriatriefysiotherapeuten / ziekenhuisfysiotherapeuten / revalidatiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(7.9/10)
139 beoordelingen
Studiebelasting: 12 uur
Aantal contacturen: 9
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 1902331
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Een goed georganiseerde en verzorgde cursus. Leuke docenten die goed kunnen vertellen en de aandacht vast kunnen houden. Ik heb nieuwe kennis verkregen over de diverse operatietechnieken en prothesen. Misschien dat er nog iets meer gedaan kan worden aan de praktische uitvoering van de oefeningen die bij de verschillende prothesen gedaan kunnen worden.

Zeer interessante en praktisch toepasbare cursus, spekers konden boeiend vertellen en er was veel ruimte voor vragen stellen. goede indeling van de tijd, door voldoende pauze bleef het makkelijk goed te concentreren.

Ik de cursus endoprothese als heel informatief ervaren. met name de informatie van de Fred Breukelman was zeer interessant. Ook heel nuttig was om de verschillende soorten prothese's zelf in de hand te kunnen hebben! En de zeer heldere uitleg over de verschillende benaderingswijze en de voor- en nadelen van een prothese waren ook zeer interessant. Ook de informatie van Erik Kienhuis was erg zinvol. een klein advies zou kunnen zijn dat dit wat puntsgewijzer besproken kan worden. De stof is met name herhaling, dat neemt zeker niet weg dat dit goed is om te bespreken. De enthousiasme van de sprekers zorgen voor een zeer geslaagde cursus. Ga zo door!

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Kosten

430,- (met NPi-kortingskaart) respectievelijk € 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal (Prijspeil 2019)

Locatie

  • Bilderberg hotel De Keizerskroon te Apeldoorn (route)

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 12 punten.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer bewuste en onderbouwde keuzes maken ten aanzien van de invulling van het pre- en postoperatieve fysio-/oefentherapeutische beleid na diverse soorten artroplastieken (o.a. knie-, heup- en schouderartroplastieken).

Beschrijving

Artrose is in onze huidige samenleving een veel voorkomend probleem. De vergrijzing binnen deze samenleving zal de totale hoeveelheid mensen met deze aandoening alleen maar doen stijgen. Al geruime tijd worden patiënten met ernstige coxartrose en/of gonartrose met succes geopereerd. Om deze toenemende groep van patiënten het hoofd te kunnen bieden binnen de orthopedische chirurgie zijn er kortdurende opnameprogramma's ontwikkeld waarbij patiënten na een totale of partiële endoprothese binnen vier à vijf dagen worden ontslagen uit het ziekenhuis.

Als gevolg hiervan participeren fysiotherapeuten in de eerste lijn steeds vroeger in het revalidatieproces. Om dit proces goed te kunnen begeleiden en te sturen is kennis van postoperatieve behandelprotocollen en het postoperatieve beloop van de patiënt essentieel.

Zowel patiënten met een heup- als een knie-artroplastiek worden doorgaans al regelmatig fysiotherapeutisch behandeld in de eerstelijn. In deze cursus zal het accent liggen op het aanscherpen van de algemene kennis omtrent het behandelen van patiënten met een endoprothese. De meeste aandacht gaat uit naar endoprotheses van de onderste extremiteit. Daarnaast zal er zeker ook aandacht zijn voor endoprotheses van de bovenste extremiteit.

Aan de hand van casuïstiek zal er door een orthopedisch chirurg aandacht worden besteed aan de verschillende chirurgische mogelijkheden. Vervolgens zal er door een ervaren fysiotherapeut het postoperatieve beloop worden besproken en de verschillende behandelmogelijkheden daarbij. Dit alles wordt uitgebreid ondersteunt door middel van casuïstiek via videobeelden.

Docenten

  • drs. Fred Breukelman, orthopedisch chirurg

Cursusleiding

  • Frans Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege en casuïstiek

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geef je de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in jouw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt jouw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou je het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50